Tällä sivulla on sotaveteraanien ja heidän puolisoidensa muisteluita sota-ajalta. Tekstit julkaistaan asianomaisten luvalla.

Teksti: Juhani Muuriaisniemi

Me muistamme heitä

Virtolainen  87-vuotias sotaveteraani Martti Ala-Sulkava asuu vaimonsa Raunin kanssa rivitaloasunnossaan Virtain keskustassa. Lokakuun alussa 1939 silloinen suojeluskuntaan kuulunut Martti totesi kotonaan Virtain Liedenpohjassa, että velipojille jaettiin YH-käskyjä. Samoin Ala-Sulkavan toiselle hevoselle ”Virmalle” tuli aiemman katselmuksen perusteella lähtö Virtain keskustaan. Velipojilla oli pari päivää aikaa ilmoittautua, joten Martti vei hevosen kokoamispaikalle.
Martti joutui suojeluskuntalaisena vartioon Keuruulle, jossa oli  viikon. Siellä hän vartioi rautatiekohteita mm. Kivisalmen rautatiesiltaa. Kaksi tuntia vartiossa ja neljä tuntia levossa. Vartiomiehellä oli mukanaan räjähdyspanos. Jos rataa tai siltoja oli vaurioitettu, piti räjähdyspanos asettaa kiskoon kiinni. Junan tullessa panos ilmoitti veturinkuljettajalle vaarasta. Hän muistelee, että ohi menneet junat olivat erittäin pitkiä. Virroilla vartioitiin mm. Keiturin rautatiesiltaa ja Mantilon vesitornia.
Ala-Sulkava ei ollut asevelvollisuutta tuolloin suorittanut. Hän oli maataloustöissä kotitilalla ja osuusliikkeessä myyjänä Virtain keskustassa. Talvisodassa kaatui helmikuussa 1940 Liedenpohjan osuusliikkeen myymälänhoitaja ja Martti määrättiin Liedenpohjan myymälään. Talvisota päättyi ja velipoikia kotiutettiin talvisodasta ja heinäkuussa ”Virma” palasi myös hyvässä kunnossa Virroille talvisodasta. Kesällä 1940 oli Ala-Sulkava suojeluskuntakursseilla.
Martti Ala-Sulkava teki talvella 1941 Kurun kirkossa suojeluskuntavalan.

Ala-Sulkava oli Pohjois-Satakunnan suojeluskuntapiirin kutsunnoissa Virtain suojeluskunnantalolla 14.11.1940.
Hän aloitti asevelvollisuuden suorittamisen 2.4.1941 Kuopiossa. Palvelusaika oli muutettu kaksivuotiseksi ja
Martti määrättiin Huoltopataljoona 4. Harjoituskomppaniaan. Normaali alokasaika oli tuolloin 3 kk. Vakinainen väki sai  yksikössä liikekannallepanokäskyn rajoille 10.6.41.Alokkaat olivat valioammunnoissa, jotka keskeytettiin. Samana iltana annettiin kypärä ja puoliannosta kovia patruunoita sekä Terni-kivääri. Alokkaat lastattiin kahteen kuorma-autoon. Heistä perustettiin Päämajan alainen Elintarvikekenttämakasiini 1.Martin Aliupseerikoulu piti alkaa 1.7, muttei alkanutkaan. Martti kuului 11.Talouskomppaniaan.
Ala-Sulkavan yksikkö määrättiin Savonlinnaan. Sieltä yksikkö kuljetti laivalla Puumalaan, Sulkavalle ja Ruokolahdella elintarvikkeita mm.leipää  sekä eläintenrehuja ja heiniä. Ruokolahdella oli JSP vieressä ja muistiin jäi jonkin paperitehtaan pommitus ja halkovaraston palo. Heinä-elokuussa 1941 Ala-Sulkava  oli Laikon asemalla, joka oli viimeinen Suomen puolella oleva rautatieasema. Venäläisillä oli miehitettyjä hirsipesäkkeitä sillä kohdin. Paikalla oli ruovesiläinen vääpeli Mikko Asunta. Asunnalla oli suuri osuus vallatuista pesäkkeistä. Valtauksiin oli osallistunut myös virtolainen Sauli Hanhilampi.

Ala-Sulkava oli 13.8.41 kaatuneen siskon miehen hautajaisissa Virroilla lomalla. Palattuaan yksikköönsä, se oli jo Kivennavalla. Ensin junalla Elisenvaaraaan, josta kuorma-autolla Kivennavalle. Täällä huoltojoukon tehtävänä oli mm. haudata venäläisiä kaatuneita. Ala-Sulkava pyrki jalkaväkeen, mutta komppanianpäällikkö ei päästänyt.
Ennen joulua Martti tapasi Väinö veljensä Kivennavalla 3185:ssä. Väinö toivoi myös Martin jäävän yksikköönsä. Väinön yksikkö oli Valkeasaaressa. Veli sai ruokaa ja likaisiin varusteisiinsa vaihtoja. Tällöin Martti näki  ryhmänjohtaja Väinö veljensä viimeisen kerran. Väinö kaatui Suursaaressa 27.3.1942.Jouluna 1941 Martti oli Kivennavalla, josta siirtyi Valkjärvelle. Siellä heillä oli heillä Etp (elintarvikkeiden täydennyspaikka).Vuonna 1942 palvelukseen tulleiden vala oli Valkjärven kirkossa. Martin alokasaika oli kaukana takanapäin, mutta valaa ei oltu vannottu. Martti Ala-Sulkava vannoi sotilasvalan 1.3.42 Valkjärven kirkossa.

Joulun 1942 hän oli Valkjärvellä ja 1943 joulun Viipuriin komennettuna. Maaliskuussa 1944 Martti joutui Perkjärvelle elintarvikejakelukeskukseen. Sieltä  lähettinä toiminut Martti lähti kokoontumisporukan kanssa polkupyörällä kohti Leipäsuota. Leipäsuolle ei pysähdyttykään, koska määräys muuttui. Uudeksi kokoontumispaikaksi määrättiin Nurmi. Aikaisemmin samana päivänä oli osa ammusjunaa räjähtänyt Viipurin asemalla. Heitä ei päästetty sillasta yli. He yöpyivät Viipurin linnan kellarissa. Siellä oli paljon miehiä, jotka eivät tienneet yksiköistään. Joukossa oli pakokauhuisiakin miehiä ilman aseitaan. Aamulla Ala-Sulkava ja samaan ryhmään kuuluvat lähtivät  komennettuun kokoontumispaikkaansa Nurmiin, joka löytyi. Hän muistaa vieläkin paikan tunnuksen 3186.Heinäkuussa 1944 hän oli Lappeenrannan lähellä Rutolassa. Osa sotilaita pääsi siviiliin 1900-03 syntyneiden vaihdon yhteydessä. Hän sai jäädä yksikköönsä huoltojoukkoihin, koska kaksi hänen veljeään oli kaatunut. Johannes (Jussi) veli oli kaatunut Äyräpäässä 12.7.1944.
Martti oli kolme viikkoa  Lappeenrannassa, josta komennettiin rautateitse Joensuun ja Kajaanin kautta Ouluun. Oulusta mentiin laivalla Tornioon. Tornio oli vallattu. Huoltojoukot joutuivat mm.vartioimaan Pikku Berliiniä saksalaisten  entistä varastoaluetta. Valvontakomissiokin puuttui tilanteeseen ja varastoja  oli ”lyijyblommattu”. Mitään ei tämän jälkeen saanut ottaa paitsi selluloosaa hevosille. Lapin sodasta alettiin kotiuttaa. Neuvostoliitto määräsi paljonko joukkoja sai olla ja vain vakinaista väkeä jäi. Martti Ala-Sulkava lähti muitten mukana etelää kohden. Rautateitse Kankaanpäähän jossa hän luovutti varusteitaan. Päälle sai jättää alusvaatteet ja kesäpuseron ja housut. Jalkineiksi hän sai maihinnousukengät. Vyö ja kokardi luovutettiin. Virroilla hän luovutti manttelin 5.12.1944.Martti oli viimeisimpiä reserviläisiä Lapin sodasta kotiutettuja.
Sotamies Martti Ala-Sulkava palveli ylimääräisissä harjoituksissa ja liikekannallepannuissa joukoissa ja taisteluissa Karjalan kannaksella ja pohjoisrintamalla. Hänet kotiutettiin 29.11.1944. Palvelusaikaan  hänelle kertyi 3 v 7 kk 28 pv. Tästä ajasta reserviin kuuluvana 1 v 7 kk 28 pv.

Vuonna 1945 aloitti Martti maanviljelijänä Liedenpohjassa. Avioon Martti meni Rauninsa kanssa 1947. Heille syntyi viisi lasta. Eläkkeelle Martti jäi 1988.Hän toimi Virtain Säästöpankin hallituksen puheenjohtajana 1972-82. Liedenpohjan maamiesseuran puheenjohtajana 1952-72. Martti on vaikuttanut myös nuorisoseuratyössä. Virtain sotaveteraaneissa hän on toiminut aktiivisesti mm. hallituksessa ja sihteerinä. Pirkanmaan sotaveteraanipiirin hallituksessa myös usean vuoden aikoinaan. Martti ylennettiin 4.6.1969 korpraaliksi. Ala-Sulkavan kunniamerkit: Ts mm, Js mm, SVR M1, Päämajan r,  Sotavet kult ar. Virtain Liedenpohjan Ala-Sulkavan sisarusparvesta lähti rintamalle neljä miestä ja kaksi lottaa sekä ”Virma”; kaikki eivät palanneet. Martti Ala-Sulkava  toteaa, että hän pääsi omasta mielestään sotahommissa keskimääräistä helpommalla. Martti katsoo velvollisuutensa jatkuvan sotaveteraanien toiminnassa.

Martti Ala-Sulkava kutsuttiin viimeiseen iltahuutoon 93 -vuotiaana maaliskuun alussa 2015